index
Triggerpoint Therapie

NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP's) zijn microverkrampingen in de spieren die niet meer ontspannen en aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of knoopjes.

Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken.

Triggerpoints kunnen bijvoorbeeld onstaan door overbelasting, een ongeluk, maar ook door onderbelasting, stress of slechte voeding. Actieve triggerpoints kunnen zorgen voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de ruststand op bepaalde punten meer zijn samengetrokken dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken.

Triggerpoints kunnen hoofdpijn, pijn in de nek en kaak, pijn in de onderrug, een tennisarm en andere klachten geven. Tevens kunnen triggerpoints de oorzaak zijn van pijn in de gewrichten.