vis
Viscerale Therapie

Het woord visceraal betekent letterlijk “de ingewanden betreffend”. Heel vaak ligt de oorzaak van klachten in het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, wervelkolom, etc.) niet in de pijnlijke en/of stijve structuren zelf, maar ergens elders in het lichaam. Meestal zijn juist bindweefselstructuren rondom o.a. organen, bloedvaten en/of zenuwstructuren de veroorzakers.

Een stoornis in de bewegelijkheid kan ontstaan door een: operatie, ontsteking, ongeluk, verzwikking, spierscheur of breuk. Maar ook emoties spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van klachten. Tevens is het mogelijk dat een bepaald voedingspatroon het lichaam uit balans brengt.

In een onderzoek zal worden bepaald welke oorzaak het lichaam op een bepaald moment het meeste verstoord en hoe deze behandeld dient te worden.

Grondlegger van de Viscerale Therapie is Jean-Pierre Barral, visceraal therapeut en osteopaat. In 1970 begon Barral in Frankrijk met het geven van cursussen viscerale manipulaties. Hij heeft sindsdien vele toonaangevende boeken geschreven over dit onderwerp en zijn cursussen worden gevolgd door therapeuten over de hele wereld. Het Barral Instituut Nederland organiseert sinds 1996 cursussen Viscerale Therapie.